Küçük Mavi Elmas TALİDOMİD-CONTERGAN Tıp Tarihinin Kara Lekesi İlaç

Bu ilacın tesirleri nasıl birkaç yıl sonra ortaya çıktı ve birçok sakatlığa sebebiyet verdiği ispatlandı ise bugün de koronavirüs aşılarının ne gibi tesirlere sebep olacağı ancak birkaç yıl sonra ortaya çıkacaktır.

Kaynak: Abdullah T.R

Twitter: @TraderAT12

Yıl 1953-1956 arası Alman Grunenthal ilaç firması bir ilaç üzerinde çalışır ve 1957 yılında piyasaya sürer…

İlaç öncelikle hamilelerde sabah bulantısı olmak üzere, Uykusuzluk Anksiyete, Anoreksiye, Astım Verem, zayıf okul başarısı, migren, erken boşalma, kanser... birçok hastalık için kullanıma girer.

Ticari adı CONTERGAN… Hamileler dahil herkes için “GÜVENLİ ” olduğu için reçetesiz satılır.  En çok tercih edilen uyku hapı ve antiemetik(bulantı) hapı olur.

O kadar hızlı yayılır ki Kanada’da (kevadon, talimol), Japonya’da (isomin), İngiltere’de ve Avustralya’da (distaval) gibi isimlerle 37 ticari isimle neredeyse bütün ülkelerde satışa sunulur.

Her ilaçta olduğu gibi ilk 4 yıl her şey çok güzel gider…Ve yıl 1961. Aylardan Kasım. Dr. Lenz bir pediatri kongresinde gebelikleri sırasında Thalidomid kullanan annelerin bebeklerinde Konjenital Malformaayon (eksik ya da hiç oluşmamış organ) olduğunu bildirir.

Ve iki ay içinde diğer ülkelerden de patır patır aynı vaka haberleri gelmeye başlar. Öyle ki aslında ilaç prekilinik çalışmalarda, hayvan çalışmalarında yüksek dozlarda bile yan etki göstermemiştir ve bunun için çok güvenlidir.

Tabi ilaç firması tüm bu iddiaları bu deneylere dayanarak reddeder. Ama gerçek hiç de öyle değildir ve yan etkiler zamanla oluşur.

Daha sonra ilaç ile doğumsal defektler arasındaki bağlantı ispat edilir. Fakat 10.000’in üzerinde çocuk FEKOMELİ denilen doğum defektleri ile doğar. Tabi sayı daha fazladır fakat 3. Dünya ülkelerinden bugün bile istatistik almak çok zor, o donem hiç alınmamıştır. Şimdi çoğuna enteresan gelecek bir bilgi… Dünya üzerinde FEKOMELİ vakası görülmemiş 2 ülke vardır. Bir tanesi ABD fakat ABD de daha sonraları deney amaçlı kullanıldığı için görüldü.

Geriye vaka görülmemiş tek ülke kalır… Hayır İngiltere İsrail filan değil… TÜRKİYE

Ülkemizde bu vakalar hiç görülmemiştir. Çünkü Allah gani gani rahmet eylesin İSTİKLÂL MADALYALI Tuğgeneral Ordinaryüs Prof. Dr. Veteriner Hekim SÜREYYA TAHSİN AYGÜN ilacı incelemiş ve bu ilaç sakıncalı, eksik organ doğumuna, beyinde faciaya yol açar diyerek bakanlığa bilgi verir. Ve ilaç girişinin ve onayının halâ çok zor olduğu ülkemizde ilaç onaylanmaz satılamaz.

Yıl 1962… İlaç piyasadan çekilir. Böyle bilinir ama aslında çekilmedi.

Yıl 1964. İsrailli Hekim Jacop Sheskin ilacı “LEPRA” (cüzzam) hastalığı için kullanır.

Yıl 1966. Brezilya yine Lepra tedavisinde kullanır ve 1996’ya kadar Talidomide bağlı Emriyopati vakaları görülür.

Bu kadar şeyden sonra insan ne bekler, artık yasaklanır ilaç diye bekler… Yok öyle olmuyor.

Yıl 1988 FDA ilacı Lepra tedavisi için onaylar… 1995-2005 arası 100 civarı Talidimude Fekomeli vakası bildirilir.

Yıl 2008… Yani sadece 12 yıl önce. FDA ilacın MULTIPL MYELOM’da kullanımına onay verir.

Halen 50-60 yaşlarında binlerce Thalidomid mağduru hayattadır ve bunlardan birisi de Grammy ödüllü Bass Bariton sanatçısı Thomas Quasthoff

SONUÇ: Mayınlarda sessizdir, ta ki üstüne basana kadar.

İlaçlarda masumdur ta ki yan etkisi çıkana kadar…

 

Kaynak: Abdullah T.R

Twitter: @TraderAT12

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.