Ezan yasağının sebebi Netanyahu’nun oğlu

Erdoğan’dan gelen açıklama sonrası ajanlara İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin’in açıklamaları düştü…

 

AA’nın aktardığı habere göre İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail’in ezan okunmasına bazı kısıtlamalar getiren yasa tasarısına karşı olduğunu belirtti.

İsrail radyosunun haberine göre, Batı Kudüs’teki ofisinde Müslüman din adamlarıyla bir araya gelen Rivlin, ezanın hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısına karşı olduğunu ve buna ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Rivlin’in bu yasa tasarısının sunulmaması için ilgililerle görüşmeyi vadettiği ve “İsrail ibadet hürriyetine saygı gösteren bir devlettir ve ülkedeki tüm azınlıklar için din özgürlüğü ilkesine bağlıdır” dediği öğrenildi.

EZAN YASAĞI TASARISI NEDİR?

Gürültü kirliliğine neden olduğu” iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı. Bu kez ise İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi.

NETANYAHU DESTEKLİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da “gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği” iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

DİNDAR YAHUDİLER TASARIYA KARŞI

Knesset’teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora’nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti.

DİNDAR YAHUDİLER NEDEN TEPKİLİ?

Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

ERDOĞAN’DAN RİVLİN’E: TASARIYI GÖZDEN GEÇİRİN

İsrail’de devam eden orman yangınları sonrası Türkiye de bir çok ülke gibi yangın söndürme uçaklarını İsrail’e yönlendirmiş ve yardım etmişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisini arayarak teşekkür eden Rivlin’e ezan tasarısını sormuş ve tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.

“İSRAİL HERKESİN İBADET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUR”

Görüşme ile ilgili İsrail basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada; “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Rivlin’e, Müslüman cemaati ilgilendiren girişimi (ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklayan yasa tasarısı) sordu. Rivlin, ‘tüm ifade ve din özgürlüğü konuları gibi bunların da hassasiyetle dikkate alınacağını’ belirterek, ‘ister Müslüman olsun, ister Hristiyan veya Yahudi, İsrail’in herkesin ibadet özgürlüğünü sağlamaya devam edeceğini’ vurguladı” ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN: EZAN TARTIŞMALARINI TEHLİKELİ BULUYORUM

Erdoğan bugün de Wow Otel’de “Parlamentolar arası Kudüs Platformu Kudüs ve Süreci̇n Problemleri̇ Sempozyumu“nda yaptığı konuşmada şunlaır söyledi:

“Bilhassa yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları son derece tehlikeli buluyorum. Bu yönde parlamentoda karar alınması bir yana, böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır. Ötekileştirmeyi derinleştirecek, din ve vicdan hürriyetini ayaklar altına alacak bu tartışmanın kimseye faydası yoktur. Bu tarz bir uygulamaya gidilmesi, sadece Filistinlileri değil, onlarla birlikte tüm Müslümanları rencide etmektedir. Bölgemizin yeni gerilimlere, yeni provokasyonlara değil, barışa katkı sağlayacak hamlelere ihtiyacı var. Bu konuda endişelerimizi, böyle bir tasarının yasalaşması halinde, ne tür tehlikeli sonuçlara sebep olabileceğini çeşitli kanallardan İsrailli yetkililere ilettik.”

378545

Yıldırım’dan İsrail’e ezan uyarısı

Başbakan Yıldırım Kudüs Sempozyumu’nda açıklamalarda bulundu.

Yıldırım şunları söyledi:

“İsrail’de bugünlerde camilerde ezanın hoparlörlerle okunmasının engellenmesini öngören yasa tasarısına ilişkin gelişmeleri de yakından izliyoruz. Din ve inanç özgürlüğüne aykırı böyle bir uygulamanın dayatılması asla kabul edilemez. İslam alemini rencide edecek her hareketin karşısında kararlılıkla birlikte duracağız.”

“Bin yıllar boyunca farklı din, dil, etnik kökenden insanların barış içinde birlikte yaşadığı Kudüs şehri, bugün bambaşka bir tehlike, bambaşka bir tabloyla karşı karşıyadır. Bu olumsuz tablo değişmeden, ne Ortadoğu’da ne de ötesinde gerçek anlamda huzur ve barıştan bahsetmek mümkün değildir.”

“Kudüs içine ve çevresine yerleştirilen kontrol noktaları , Müslüman ve Hristiyan toplulukların hareket serbestisini oldukça kısıtlamakta, camilere ve kiliselere erişimi engellemektedir. Amaç bellidir; bölgenin gerçek sahipleri olan kadim medeniyetleri İslam, Hristiyan inancını yıldırmak, bu şekilde şehrin tarihi yapısını ve dokusunu kökünden değiştirmek. Kudüs’ü İsrail’in ve Yahudiliğin başkenti haline dönüştürmek. Tabiatıyla bu politikalara Türkiye olarak müsamaha göstermemiz söz konusu olamaz.”

Ezan yasağının sebebi Netanyahu’nun oğlu

378550

İsrail Parlamentosu’ndaki (Knesset) Arap asıllı Milletvekili Taleb Ebu Arar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısına oğlu Yair’i rahatsız ettiği için destek verdiğini belirtti.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Ebu Arar, “Başbakan Netanyahu’nun, ezanın hoparlörlerden yasaklanması ile ilgili yasa tasarısının genel kurula getirilmesinde ısrarcı olmasının asıl nedeni oğlu Yair’i rahatsız ettiği içindir.” dedi. Ezan ile ilgili yasa tasarısının yarın yeniden genel kurulda oylamaya sunulacağını belirten Ebu Arar, “İsrail Hükümeti, ezan yasasını Knesset’ten geçirmeyi planlıyor.” dedi.

Ebu Arar, “Ezan yasasının genel kuruldan geçmesinin engellenmesi bağlamında sarf ettiğimiz emeğimiz boşa gitmez, başaracağımızı umuyoruz.” diye konuştu. Öte yandan, İsrail Devleti’ne bağlı Müslümanlara ait Yüksek Şeriat Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, “Şer’i kadılar, ezanın yasaklanmasıyla ile ilgili yasa tasarısına tamamen karşıdır.” ifadelerine yer verildi. İsrail’in kanal 10 televizyonu geçen hafta, Netanyahu’nun ezan yasa tasarısına destek vermesinin, oğlu Yair’in ezandan rahatsız olmasından kaynaklandığını açıklamıştı. –

Ezan yasağı tasarısı

“Gürültü kirliliğine neden olduğu” iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam dünyasının büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı.

Bu kez ise İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Hindistan ziyareti sonrası İsrail Yediot Ahronot gazetesine yaptığı açıklamada, ülkede “müezzin” kanunu olarak bilinen ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklayan yasa tasarısına karşı olduğunu belirterek, İsrail’in uluslararası camiada imajını bozabileceğini ifade etmişti. Açıklamada, İsrail’in sadece Yahudiler için demokratik bir ülke olmadığının altını çizen Rivlin, “Siyasetçilere, uluslararası camiada bizi utanç verici durumlara düşürmemelerini tavsiye ederim.” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise “gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği” iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

Knesset’teki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora’nın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti. Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.