‘Kafanızdaki futbolcu algısı yanlış’

FIFPro Dünya Futbolcular Birliği, yaklaşık 14 bin futbolcu üzerinden bir araştırma yaptı. Rapora göre futbolcular hızlı arabalar ve lüks evlerden çok, düşük ücret, gecikmiş ödemeler ve yıldırma politikalarıyla karşı karşıya.

FIFPro, 54 ülkeden yaklaşık 14 bin futbolcuyla görüştü. Görüşülen futbolcuların yüzde 60’ı ayda 2 bin dolardan az kazanıyor ve 10’undan 4’ü de ödemelerini hep geç alıyor.

Genel Sekreter Theo Van Seggelen, “Kimse kulüplerin sözleşmelerine saygı göstermediğine ve oyunculara ödeme yapmadığına inanmıyor” dedi. Ona göre kulüpler bu gerçekten dolayı utanmalı:

“Her futbolcunun garajda farklı renklerde üç arabası yok. Futbol endüstrisinin gerçekliğine göre hayranların kafasındaki imaj çok farklı”

FIFPro’nun Manchester Üniversitesi ile yaptığı anket Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ile Afrika ülkelerini kapsıyor.

Ücretler üzerine yapılan ankette futbolcuların yüzde 40,3’ü 2000 dolardan fazla kazanıyor. Geri kalanların yüzde 14.5’i 1000 ve 2000 dolar arasında, 24.6’sı 300 ve 1000 dolar arasında, 20.6’sı da 300 dolar ve daha az kazanıyor.

Yüzde ikisi 720 bin dolardan fazla alıyor.

Türkiye’de ödemeler gecikiyor

Bunların yüzde 41’inin ödemeleri gecikiyor. Bu rakam Malta’da yüzde 79, Türkiye’de yüzde 75, Romanya’da yüzde 74 ve Gabon’da yüzde 96, Bolivya’da yüzde 95 ve Tunus’ta yüzde 94’e yükseliyor.

Futbolcular paralarını alamaza genelde üç ay sonra FIFA’ya gidebiliyor ama bazen kararın çıkması için iki yıl beklemek zorunda kalıyor.

FIFPro, bu zamanın bir aya düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Birçok futbolcu kulüpleriyle sözleşme bile yapamıyor

Oyuncuların yüzde 8’i de kulüpleriyle hiçbir sözleşme yapmıyor. Afrika’da bu oran yüzde 15’e çıkıyor. Futbolcuların ortalama sözleşme süresi 22-23 ay.

Bazı ülkelerde futbolcular serbest çalışan olarak değerlendiriliyor ve çalışanlara sağlanan birçok korumadan yoksun kalıyor. Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti’nde bu oran yüzde 90 civarında. Tam istihdam sözleşmesi yerine başka bir hukuk sözleşmesine imza atıyorlar.

Van Seggelen “Futbolcuların büyük coğunluğu mütevazı ücretler alıyor. Kısa bir meslekleri var. Kariyerleri sona erdiğinde belirsiz bir gelecekle yüzleşiyor” dedi.

Oyuncuların yüzde 10’undan biraz azı hayranlarından, takım arkadaşlarından ve yöneticilerinden fiziksel şiddet görüyor, yüzde 16’sı ise şiddet tehdidi alıyor. Bu alanda İtalya ve İskoçya ön sıralarda.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.