39 ülkeden Çin’e ortak mektup: Uygurları serbest bırak !

Çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu 39 ülke, Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Almanya misyonunun yazdığı mektupta, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Haiti, Honduras, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Monaco, Nauru, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Palau, Polonya, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç, İsviçre, İngiltere temsilcilerinin imzaları bulunuyor.

Mektupta Türkiye’nin imzası yer almadığı görülürken, Bosna Hersek dışında nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan hiçbir ülkenin imza atmaması da dikkati çekti.

Ayrıca Çin’e gönderilen mektupta imzası bulunan 39 devlet, Pekin yönetiminden, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri üyelerinin de aralarında bulunacağı uluslararası bağımsız uzmanlar heyetine Doğu Türkistan’a “tam erişim” izni vermesini istedi.

Çin’e BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve bağımsız gözlemcilerin insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Doğu Türkistan’a derhal ve engelsiz ziyaretine izin vermesi çağrısı yapan Heusgen, Çin’i Hong Kong’da da uluslararası yasal sorumluluklarını yerine getirmemekle eleştirdi.

Ortak mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Bize ulaşan güvenilir raporlara göre Doğu Türkistan’da bir milyondan fazla insan keyfi olarak toplama kamplarında gözaltında tutuluyor.

“Bölgede giderek artan ağır insan hakları ihlali raporları gördük. Uygur kültürünün yanı sıra din veya inanç özgürlüğü, serbest dolaşım, dernek kurma ve ifade özgürlükleri ile ilgili çok ciddi kısıtlamalar var. Pekin, yaygın gözetleme ve orantısız bir şekilde Uygurları ve diğer azınlıkları hedef almaya devam ediyor. Ayrıca zorla çalıştırma ve kısırlaştırma dahil, zorunlu doğum kontrolü hakkında çeşitli raporlar var”

“Doğu Türkistan’daki insan hakları durumunu ele alarak, hiç bir ülkenin buradan gelen sığınmacıları geri göndermemelerini istiyoruz.”

Kaynak: https://apnews.com/article/virus-outbreak-race-and-ethnicity-tibet-hong-kong-united-states-a69609b46705f97bdec509e009577cb5

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.