Mutfaktaki tehlike: Jelatin ve Poşetler

Hayvanların çoğunlukla sığır ve domuzların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir.

Piyasadaki ürünlerde daha çok haram kaynaklardan elde edilmiş olarak kullanılmaktadır. Ürünün içindekiler listesinde yalnızca “jelatin” ibaresi bulunuyorsa büyük ihtimalle bu haram kategorisine girmektedir. Bir gıda maddesi olarak jelatin, jellenmiş tatlı gibi gıda ürünleri için ana kaynaktır. Meyve ve etlerin korunmasında yüze kaplama maddesi olarak, süt tozu yapımında, pasta beze ve kremalarında, taffy, marshmellow, haribo ve diğer şekerleme türlerinde, meyve sularında, dondurmada, yoğurtta, peynirlerde, diş macunu, şampuan, parfüm gibi kozmetik ürünlerinde ve ilaç sanaayinde kapsül ve tabletlerin filim tabakalanmasında kullanılmaktadır. “Sığır jelatini,” “yenilebilir sığır jelatini” şeklinde ifade edilen jelatin helal kesimden elde edilmişse helaldir.

Dikkat: İlaç sektöründe, özellikle ilaç kapsüllerinde domuz jelatini kullanımı çok yaygındır. Firmalara kullanılan ilaç kapsüllerinin kaynağı sorunsuz ya da mümkünse kapsülsüz olan ilaçları tercih ediniz.

Bir Cevap Yazın

*