Google Çeviri gelişti

Google yapay zeka geliştirme işlemine hız kazandırdı. Çeviriler, resim tanıma ve resim iyleştirme işlemleri artık çok daha başarılı.

Google’ın ücretsiz çeviri hizmeti, gelişen yapay zeka teknolojisiyle birlikte her geçen gün daha da iyileşiyor. Çeviri hizmetine gelen son güncellemede, Neural Machine Translation (Nöral Makine Çevirisi) tekniği ile artık sözcük veya söz öbekleri değil, tüm cümlenin anlamına göre çeviri yapılmaya başlandı.

Google bu geliştirmeyi ilk etapta, çeviri talebinin yüzde 35’ini karşılayan 9 dile getirdi. Bunlardan biri de Türkçe. Çevirisi geliştirilen diğer diller İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Çince, Japonca ve Korece. Google zamanla 68 dile daha güncelleme getirecek.

‘Chicken translation’

Son 10 yıldır önemli bir hizmet sunan Google Çeviri, ilk başlarda günlük yaşamda lazım olacak basit çeviriler için yeterli gelmesine rağmen karmaşık cümleler ve deyimler söz konusu olduğunda gülünç çevirilerle karşımıza çıkardı. Öyle ki, forumlar ve sözlüklerde bu durum hakkında konular açılır, çevirilerin başarısızlığı hemen kendini belli ederdi.

Anlaşılan yapay zeka eli değen yeni çeviri eskisine göre çok daha iyi performans gösterecek. Çeviri hizmetine internet sitesi üzerinden veya akıllı telefonlara indirilebilen uygulama yoluyla erişebilirsiniz.

Phrase-based (öbek bazlı çeviri) eski teknolojiye kıyasla Neural teknik çeviri kalitesini yükseltiyor. Her ne kadar insan çevirmenlerin ayarına çıkamasa da gelinen nokta oldukça başarılı.

Nasıl çalışıyor?

Yukarıdaki modelleme, çevirinin nasıl çalıştığını özetliyor. Encoder aşamasında sözcükleri vektörler hâlinde çeviren sistem, her sözcüğe cümledeki görevine göre dikkat (attention) oranı belirliyor. Tüm cümle sona erdiğinde Decoder başlıyor, cümle Çince’den İngilizce’ye sözcük sözcük çevriliyor. En sonunda da cümlenin tamamında dikkat edilecek sözcük (genelde yüklem) baz alınarak cümle kuruluyor.

Çeviriler her geçen gün iyileşecek. Bu da Google’ın öğrenebilen yapay zeka teknolojisi TensorFlow sayesinde olacak. Tabii ki kullanıcıların düzgün çevirilerle sağladıkları katkı hiç de az değil.

Çizim tanıma teknolojisi

Google’ın yapay zeka çalışmaları çeviriyle sınırlı kalmıyor. Çizimlerden nesne tanıma teknolojisi de geliştiriliyor. Bunu oyun hâline getirip yapay zekayı geliştirmek isteyen şirket, Quick, Draw! isimli bir site hazırladı. Bu eğlenceli oyuna da gözatabilirsiniz.

Resim geliştirme teknolojisi

Hollywood’un bilimkurgu filmlerinden hatırlarsınız: Güvenlik kamerası kayıtlarını izleyen uzmanlar görüntüye yakınlaşıp özel bir teknolojiyle netleştirirler. Bu sayede kanıtlara ulaşırlar.

Şimdiye kadar gerçekte böyle bir şey pek de mümkün değildi. Düşük çözünürlüklü fotoğrafları geliştirmeyi deneyen yazılımlar var ancak bunlar en yakındaki pikseli kopyalayıp yapıştırarak fotoğrafı geliştirmeyi denerdi. Bir örnek:

Google bu işe de el attı. Rapid and Accurate Image Super-Resolution (RAISR) adı verilen yeni teknoloji, fotoğraflardaki gölgeleri, parlaklık farkını ve konturları da göz önünde bulundurarak düşük çözünürlüklü fotoları geliştiriyor.

Düşük çözünürlüklü bir fotoğraf (üstte) ve RAISR ile geliştirilen işlem sonrası hâli:

Bu konuda araştırma yapan tek şirket Google değil elbette. Twitter da yakın zamanda benzer bir işlemi yapan Magic Pony isimli yeni kurulan bir şirketi bünyesine kattı. Bu şirketin uzmanlık alanı fotoğrafları değil, videoları geliştirmek.

Kaynak: Google, The Verge, The Next Web, Al Jazeera

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.