Konda Genel Müdürü: AK Parti dediğimiz mekanizma felç oldu

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, iktidarın kendisinden uzaklaşan seçmeni tekrar kendine çekmesi ve durumu toparlamasının çok zor olduğunu belirterek, “Çünkü AK Parti dediğimiz mekanizma felç oldu. O mekanizmanın en önemli iki bacağının biri örgütü biri de yerel yönetimlerdeki kapasitesi ve başarısıydı. Şimdi her ikisi de felç” dedi.

Independent Türkçe’ye konuşan Ağırdır, AKP’de bir çözülme olduğunu savundu: “Bir zamanlar AK Parti tek başına yüzde 52’leri, 53’leri görebilen bir partiyken, bu oranın yüzde 38’i, kafasına tabanca dayasan partisini değiştirmeyecek olan çekirdek seçmendi. Yüzde 38’in üzerine yüzde 13-14 civarında sempatizan seçmen oy verirdi. AK Parti, sempatizan seçmeni ciddi bir biçimde kaybetti.”

KONDA yöneticisi, AKP için vahim olanın çekirdek seçmen sayısındaki kayıp olduğunu ifade etti: “100 kişiden 38’i kendini çekirdek seçmen kategorisinde değerlendirirken, şimdilerde 27 kişi bu tanımı yapıyor. Çözülme yaşayan seçmenin 4-5 puanlık bir kısmı tepkisini sandığa gitmeyerek gösterdi. Kalan kısmı ise muhalefet yerine, iktidar blokunda yer alan MHP’ye oy verdi.”

‘Kararsızlar yüzünü muhalefete döndü’

Kararsız seçmenin yüzde 40’lara ulaştığından ve çoğunluğunun eski AKP seçmeninden oluştuğundan söz eden Ağırdır, kararsız seçmeni ‘gri alan’ olarak tanımlayarak şöyle devam etti: “Gri alan genişledi. Ama çok önemli bir değişiklik var. Şimdiye dek, iktidara yakın bakardı bir çok meselede ve iktidara oy verirdi. Ama bu kez araştırmalarımıza göre, gri alanın genişlediğini hem de gri alandakilerin aklı ve gönlü iktidara doğru değil, muhalefete doğru ya da yeni bir sese doğru baktığını görüyoruz. İktidar artık gri alanda olup da kendisine bakan seçmeni ikna edemiyor, sahiciliğini yitirdi.”

‘2015’ten sonra verilen oy AKP’ye değil Erdoğan’a’

2015 yılı ve sonrasındaki AKP oylarının tamamen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şahsi oyu olduğunu öne süren Ağırdır, “AK Parti’nin 2002’de aldığı oy partinin oyuydu. 2007’de aldığı oy ise o beş yıllık süreçteki başarısının karşılığı oldu. 2007’den 2011’e kadar geçen sürecin sonunda aldığı oy ise kutuplaşmadan elde ettiği kazanımdı. Ama 2015 ve sonrasındaki oy Erdoğan’ın oyuydu” diye konuştu.

‘Kamuoyunda yaygın ve yanlış bir kanaat var, Ekrem İmamoğlu herkesten oy almadı’

KONDA genel müdürüne göre İmamoğlu’nun her kesimden oy aldığı söylenemez: “Kamuoyunda yaygın ve yanlış bir kanaat var. Her şeyden önce İmamoğlu’nun aldığı oy, muhalefetin 2017’deki anayasa değişikliğinin yapıldığı referandumda aldığı oyla ve 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oyla hemen hemen aynı. Onun aldığı oy, iki eksene sıkışmış siyasi kutuplaşmada yer alan AK Parti ya da Erdoğan karşıtlarının monoblok oluşuyla ortaya çıktı.”

Ağırdır, İmamoğlu’nun CHP’den farklı olarak karşı tarafta antipatik bir dil üretmediğine dikkat çekti: “Ama haksızlık da etmeyelim. İmamoğlu’nun varlığı, kurduğu dil ve yürüttüğü kampanya, CHP’den farklı olarak karşı tarafta bir antipatik sinerji üretmedi. Hükümete eleştirilerinden yola çıkan AK Partili seçmen, bağrına taş basıp sandıkta AK Parti’nin yanında durmak gibi bir güdülenme içinde olmadı. İmamoğlu sadece bunu üretti, karşı taraftan oy almayı değil.”

‘Yanındakiler Davutoğlu AK Parti’ye dönerse başına ne geleceğini bilmiyor’

KONDA yöntecisi, eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun parti kurma hazırlığını da şöyle değerlendirdi: “Yeni bir hareket için mi yola çıktı yoksa ‘Cumhurbaşkanı partiyi bana verse de ben düzeltsem’ mi diyor belli değil. Bir kararlılık görmüyorum ben. Kararlı olmak önemli. İnsanlar arkanıza düşmez ki. Davutoğlu’yla beraber görünecek bir il başkanı ya da milletvekili, Davutoğlu AK Parti içine dönüş yaparsa başına ne geleceğini bilmiyor.”

‘Babacan’ın partisi yüzde 2 bile olsa denge değişecek’

Ağırdır’a göre eski başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın partisinin yüzde ikilik bir karşılığı olsa bile iktidar ile muhalefet arasında oluşan yüzde 51’e 49’luk denge değişecek; dahasıc Babacan Türkiye’deki dört köşeli siyasi iklimin dışına çıkarak bir söylem geliştirmesi halinde başarılı olabililir.

‘İmamoğlu-Babacan’ın iktidar için çekiştiği, Demirtaş’ın muhalefet lideri olduğu bir süreç yaşanabilir’

Ağırdır, İmamoğlu ile Ali Babacan arasında iktidar çekişmesine gireceği, Selahattin Demirtaş’ın da muhalefet lideri pozisyonunda yer alacağı bir siyasi sürecin başlayabileceğini belirterek, “Babacan ile Davutoğlu’nu kıyaslayacaksak, Davutoğlu’nun fazla şansının olacağını sanmıyorum” dedi.

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.