Yumurta yediğimizde vücudumuzda neler oluyor?

Yumurta, protein vücudunuza protein yüklemenin en basit ve ucuz yoludur. 85 kalorilik yumurtada 7 gram kas yapan protein bulunur. Ayrıca aminoasit, antioksidan ve demirle dolu olan yumurta sağlığınızı da destekler. Ancak mümkün olduğunca organik yumurta tüketmeye çalışın.

İşte yumurta yediğinizde vücudunuzda meydana gelen 12 şey:

Bağışıklık sisteminiz desteklenir: Enfeksiyon, virüs ve hastalıklardan uzak kalmak istiyorsanız beslenmenize her gün 1-2 yumurta eklemelisiniz. Yumurtada günlük ihtiyacınızın çeyreği kadar selenyum bulunuyor ki selenyum bağışıklık sisteminizi desteklemeye ve tiroidlerinizi düzenlemeye yardımcı. Çocuklar ve gençler de mutlaka her gün yumurta tüketmeli.

Kolesterol profilinizi geliştirir: Bir büyük yumurtada 212 miligram kolesterol bulunuyor, fakat bu yumurtanın kandaki kötü kolesterolü artıracağı anlamına gelmiyor. Vücut kolesterolü kendisi üretiyor ve yumurta da kolesterol profilinizi iyileştirebiliyor. Yumurta kötü kolesterol parçacıklarını artırırken iyi kolesterolünüzü de artırıyor.

Kalp hastalığı riskiniz azalır: LDL kötü kolesterol olarak biliniyor. Fakat tüm LDL parçacıkları eşit olarak yapılmamıştır, farklı boyutlarda çeşitli ara türleri de vardır. Daha büyük olan parçalar daha iyidir. Araştırmalara göre, küçük ve koyu kıvamlı LDL parçacıklarına sahip olanların kalp hastalığına yakalanma riski daha büyük LDL parçacıklarına sahip olanlardan daha fazladır.

Enerjik olursunuz: Bir yumurtada günlük ihtiyacınız olan B2 vitamininin yüzde 15’i bulunuyor. 8 B vitamininden biri olan B2 vitamini yediğiniz yiyecekleri yakıta çevirir ve bu yakıt enerji üretimi için kullanılıyor. Böylece vücudunuz daha enerjik ve formda olur.

Beyniniz korunur: İçeriğindeki kolin nedeniyle yumurta beyninizi korur. Araştırmalara göre, kolin eksikliği nörolojik bozukluklar ve azalan zihin kaybıyla ilgilidir.

Cildiniz ve saçınız iyileşir: B kompleks vitaminler sağlıklı cilt, saç, gözler ve karaciğer için gereklidir. Ayrıca yumurta B5 ve B12 vitaminleri açısından da zengindir. Bunlar sinir sistemi fonksiyonlarının uygun çalışmasına yardım eder.

20 zorunlu aminoasidin 9’u yumurtada: Hayatınızı sürdürmek için gerekli olan 11 zorunlu aminoasidi vücudumuz üretiyor. Fakat vücudumuzun 20 aminoaside ihtiyacı var. Peki kayıp olan diğer 9 aminoasidin nerede olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Yumurta da bulunan 9 aminoasitin eksikliğinde kaslarınız zayıflar, bağışıklık cevabınız azalır, güçsüzlük, yorgunluk ve cilt ile saç yapısında değişiklikler meydana gelir.

Daha az stresli ve kaygılı olursunuz: Yumurtada bulunan 9 aminoasidin eksikliğinde ruhsal sorunlar da yaşarsınız. 2004 yılında yapılan araştırmaya göre, yumurtada bulunan lisin isimli aminoasidin kaygıyı ve stres seviyesini azalttığı belirlendi.

Gözlerinizi korur: Yumurtada bulunan lutein ve zeaxanthin isimli antioksidanların gözleriniz üzerinde güçlü koruyucu etkisi vardır. Bunlar sadece yumurtanın sarısında bulunuyor. Antioksidanlar makuler dejenerasyon ve katarakt riskini azaltıyor.

Kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirir: Doğal D vitamini kaynağı olan yumurta kemik ve diş sağlığı, güçlenmesi için önemlidir. Yumurta kalsiyum emilimine yardımcı olur.

Daha tok hissedersiniz ve az yemek yersiniz: Kaliteli protein kaynağı olan yumurta uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Böylece kahvaltıda yumurta yerseniz kahvaltıda ve daha sonraki öğününüzde daha az yersiniz.

Yağ kaybedersiniz: Yumurta yağ yakmanıza yardım eder. 8 haftalık dönemde, katılımcılar kahvaltıda aynı miktarda kalori içeren yumurta veya simit yediler. Yumurta yiyenler yüzde 65 daha fazla vücut ağırlığı ile yüzde 16 daha fazla vücut yağı kaybettiler.

Kaynak: Hekimzade

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.