Yoğurt mayası nasıl yapılır?

Çevrenizde yoğurt mayalayanlar belki olabilir ama acaba onların yoğurtlarındaki maya gerçekten doğal mı, o mayanın geçmişine güvenebiliyor musunuz? Acaba o yoğurdun geçmişinde maya olarak market yoğurdu kullanılmış olabilir mi?

Veya İngiltere’ye gidiyorsunuz. İngiltere’ye süt ve süt ürünleri sokmak yasak. İlk yoğurdunuzu marketten yoğurt almadan nasıl mayalayacaksınız?

İşte kullanacağınız mayaya güvenemiyorsanız ve o mayanın geçmişini bilmiyorsanız kendi mayanızı kendiniz imal edebilirsiniz. Nasıl mı? Çok çok kolay. Fotoğrafları izleyin ve evde deneyin.

Malzemeler:

15 Adet nohut
1 Su bardağı günlük süt

1. Gün

       

Bir kavanozun içine 15 adet (kuru) nohut (organik) konur. Üzerine evde 65 derecede pastörize edilmiş veya kaynatılmış ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt dökülür. Sütçüden süt alma imkanı olmayanlar günlük pastörize süt kullanabilirler ancak UHT süt yani uzun süre dayanan kutu süt kesinlikle kullanılmamalı. Termometre yoksa, yoğurt mayalama sıcaklığı olan 38-40 derece parmağınızın dayandığı sıcaklıktır.

   

Kavanoz kalınca bir beze sarılarak yoğurt mayalar gibi 1 gün mayalanmaya bırakılır. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için beklettik.

2. Gün

      

24 saat sonra mayalamaya bıraktığımız nohutlu sütümüzü fırının içinden alıp içine koyduğumuz 15 adet nohudu çıkarıp, kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyduk. Ağzı açık koysak daha iyi sonuç alabilir miydik bilemiyoruz.

3. Gün

     

Bir gün sonra buzdolabından çıkarılan kavanozun içindeki sıvı bir süzgeç üzerine dökülür. Süzgecin üzerinde kalanlar yapılacak doğal yoğurdun ilk mayasıdır. Maya süzgecin üzerinde toplandı ve yoğurt mayalanacak kaba alındı.

      

Bu ilk mayanın üzerine 65 derecede evde pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış, 2 su bardağı doğal süt yavaş yavaş karıştırılarak ilave edildi ve mayanın süte karışması sağlandı. Toprak kase sarılarak 12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok hafif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak mayalanması için beklettik.

12 Saat Sonrası

      

Nohuttan kendi imal ettiğimiz maya ile yapılan ilk yoğurt tutmuş ve işe yaramıştı. Biraz sulu olmasına rağmen 3-5 kez mayalanmada normal kıvamına ulaşacak. Tadı çok güzel ama biraz tatlıydı. Mutlaka herkes denemeli.

4. Gün

   

Kendi imal ettiğimiz biraz sulu olan ilk yoğurdu maya olarak kullanarak ikinci yoğurdumuzu mayaladık. 2-3 kaşık yoğurdu maya olarak kullanarak 2 su bardağı süt mayaladık.

5. Gün

   

İkinci yoğurdumuz birinciye göre daha katıydı. Bugün üçüncü yoğurdumuzu mayaladık. Yine aynı şekilde 2-3 kaşık yoğurdu maya olarak kullanarak 2 su bardağı süt mayaladık.

      

Bu da üçüncü yoğurdumuzun mayalanması…

6. Gün

      

Üçüncü mayalamanın sonucunda yoğurdumuz yoğurt gibi oldu. Tadı da artık yoğurt.

      

Ana yoğurdumuzu mayalamadan önce bir kez daha yarım litre sütle bu yoğurttan 2-3 kaşık maya olarak kullanarak dördüncü mayalamamızı yaptık.

      

Yoğurdu mayaladığınız tencerenin ağzını bez ile kapatıp üzerine kevgir koyarsanız buharlaşma neticesi oluşan su yoğurda akmayacağından yoğurdunuz her zaman susuz olur.

Kaynak: anetteinselberg

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.