Otomobil fiyatlarına zam mı geliyor?

Maliye Bakanı Ağbal, araçların 50 bin lira zamlanacağına yönelik iddiaları “Böyle bir düzenleme asla söz konusu değil. Bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir” sözleriyle yalanladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Araçlara 50 bin lira zam geleceği” iddialarına tepki göstererek, “Bu tür afaki, gerçek olmayan, piyasayı ürkütecek, hiçbir karşılığı olmayan açıklamalara tepki olarak söylüyorum, böyle bir düzenleme asla söz konusu değil. Bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.

Bakan Ağbal, “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”nı komisyona sundu.

Anayasa Mahkemesinin, 22 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun bazı hükümlerini iptal ettiğini hatırlatan Ağbal, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümlerini bakanlık olarak bir bütün halinde incelemeye tabi tuttuklarını söyledi.

Bu çerçevede Anayasa Mahkemesinin özellikle yürütme organına verilen aktarma yetkisine ilişkin iptal gerekçelerini dikkate almak suretiyle 5018 sayılı kanunun 21. maddesi ve 4734 sayılı kanunun 62. maddesinde değişiklik öngören bir tasarıyı komisyona getirdiklerini ifade eden Ağbal, şunları kaydetti:

“Anayasa Mahkemesi kararında ifade edilen gerekçeleri analiz etmek suretiyle iptale konu hükümlerin dayanağını oluşturan 5018 sayılı kanunun 21. maddesini tahlil edecek şekilde bir madde önerisiyle huzurlarınıza geldik. Kamu idareleri arasında ödenek aktarma hususunda bunun kanunla yapılacağı hususunu koruyoruz. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesini dikkate alarak şu değişikliği yapıyoruz, kamu idareleri bütçeleri arasında farklı nedenlerle yıl içerisinde aktarma ihtiyacı ortaya çıkabiliyor. Genel bütçe ödeneklerinin yüzde 10’unu geçmemek kaydıyla kurumlar arası ödenek aktarımı yapabilecek. Böylelikle kamu idareleri arasında yüzde 10’u aşan bir ödenek aktarma ihtiyacı olduğunda bunun da kanunla yapılacağı hususunu burada hükme bağlamış olalım.”

Ağbal, 21. maddenin mevcut halinde bütçe kanununda ayrıca özel bir oran belirlenmedikçe kurum içi ödenek aktarmalarında sınırın yüzde 5 olduğunu, kendilerinin yıllardır bunu yüzde 20 olarak belirlediklerini söyledi.

Getirilen madde önerisinin, bütçe kanunlarında ayrıca bir oran belirleme ilkesinden vazgeçilmesini ve doğrudan doğruya 5018 sayılı kanunda yüzde 20 oranının belirlenmesini içerdiğini vurgulayan Ağbal, “Dolayısıyla burada daha belirgin bir yetki düzenlemesi olsun. Onun üzerindeki kısmını ise Maliye Bakanlığı direkt aktarma işlemi yapsın.” dedi.

Kurum idare bütçelerinin ödenek bazlı hazırlandığının altını çizen Ağbal, zaman zaman yıl içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle kurum içerisinde ödenekler arasında aktarım ihtiyacının oluştuğuna dikkati çekti.

Ağbal, yatırım programlarındaki bir değişikliğin doğrudan doğruya ödenekler arasında aktarım yapmayı gerektirdiğine değinerek, değişikliğin herhangi bir kanun yapmaya gerek olmaksızın kurum içerisinde bu meselenin çözülebilmesini içerdiğini dile getirdi.

Tasarının ilk 2 maddesinin Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerinin dikkate alınarak hazırlandığını vurgulayan Ağbal, tasarı içerisinde yer alan aktarma işlemi ve yüzde 10 ödenek şartı aranmayacak projelerle ilgili konuyu komisyondan geçirmeleri halinde bütçe kanunu ile ana kanun arasındaki uyumu sağlamış olacaklarını kaydetti.

İTHAL ARAÇLARA UYGULANACAK ÖTV 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, motorlu araçların gerek ithalinde gerekse yurt içi ilk tesliminde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığını söyledi.

ÖTV alacaklarında tek etmenin motor silindir hacmi olduğunu belirten Ağbal, “Yani 1600 CC’ye kadar bir otomobilin vergisi ayrı, 1600 CC ile 2000 CC’ye sahip otomobilin vergisi ayrı, 2000 CC’nin üzeri bir aracın vergisi ayrı. Burada verginin sistemi sadece motorlu aracın silindir hacmini dikkate alan bir yaklaşım gösteriyor. Halbuki değişen teknolojiler, ihtiyaçlar, araçların kullanımında meydana gelen çeşitlilik araçların özellikle son yıllarda farklı modüllerin bir araya getirilmesini yan yana koyduğunuz zaman burada sistemin bu değişiklikleri kavrayacak şekilde revize edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Burada yaptıkları değişiklikle aracın cinsi, sınıfı, üst yapı ve gövde tanımı, istiap haddi yolcu ve yük taşıma kapasitesini vergileme ölçütü olarak sisteme ilave etiklerini ifade eden Bakan Ağbal, “Burada vergilemede adaleti sağlamak, vergilemede ödeme gücü ilkesini hayata geçirmek veya bunu daha görünür hale getirmek ve vergilemede özellikle teknolojide meydana gelen değişimi dikkate almak üzere değişiklik yapıyoruz. Burada esas yaklaşımımız vergileme ölçütlerini değiştirmek suretiyle sistemin araçlarını artırmak. Bizim getirdiğimiz esas amaç o.” dedi.

Ağbal, şöyle devam etti:

“Burada bu kanun tasarısı Meclise sunulduktan sonra kamuoyunda birtakım gerçek olmayan değerlendirmeler yapıldığını da görüyoruz. Herhangi bir şekilde motorlu araç fiyatlarında, otomobil satışlarında ’50 bin lira artış gelecek’ bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir. Burada yapılan sadece ve sadece uzun yıllardır sektör ile istişare edilerek getirdiğimiz sisteme ilişkin bir değişikliktir. Bu tür afaki, gerçek olmayan, piyasayı ürkütecek, hiçbir karşılığı olmayan açıklamalara tepki olarak söylüyorum, böyle bir düzenleme asla söz konusu değil. Bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir.”

Otomotiv sektörünün Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, dolayısıyla bu konuda son derece dikkatli yaklaşım içerisinde olduklarını ancak mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu vurguladı.

Bakan Ağbal, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin de sigorta primini esas tavan oranın mevcut sistemde asgari ücretin 6,5 katı olarak belirlendiğini, yapılan çalışmada bu oranın 7,5 kat olarak belirlenmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Bunun SGK açısından prim gelirleri bakımından artışa neden olacağını ifade eden Ağbal, “İştirakçiler açısından ödenen prim tutarı arttığı için ileride bu kişilerin alacağı emekli aylığının miktarı da artmaktadır. Burada bir aktöriyel çalışması yapılmak suretiyle böyle bir düzenlemeyi huzurlarınıza getirdik.” diye konuştu.

Ağbal, 4 maddeden oluşan yasa tasarısında getirilen hükümlerin yasalaşması halinde 2017 yılının, merkezi yönetim bütçe kanununun uygulanması bakımından önemli yararlar sağlayacağını, gerek ÖTV’de gerekse sosyal güvenlik prim gelirleri tahsilatında sisteme ilişkin önemli değişiklik yapılmış olacağını kaydetti.

AA

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.