“Musul’da 650 bin kişi susuz”

Musul’da ordu ile IŞİD arasında devam eden çatışmalar sonucunda su şebekesi hasar gördü. Ninova Eyaleti Yerel Meclisi, kentte yaklaşık 650 bin sivilin susuz kaldığını duyurdu.

17 Ekim’de başlatılan Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında kentin doğu mahallelerinde Irak güvenlik güçleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Savaş, kentin büyük bir kısmında su kesintisine yol açtı. Bu kesinti, bir buçuk milyon sivilin yaşadığı tahmin edilen kent sakinlerinin yüzde 40’ını etkiledi. Yaklaşık 650 bin sivil susuz kaldı.

Musul’un merkezi olduğu Ninova Eyaleti Yerel Meclisi Üyesi Husam Abar, kentteki durumu ‘bir insani felaketle karşı karşıyayız’ diyerek özetledi.

Abar, kentte bir buçuk milyon kişinin yaşadığını hatırlatarak bu insanların su, elektrik ve sağlık hizmetleri ile gıda malzemeleri gibi temel ihtiyaçlara erişimlerinin olmadığını kaydetti.

BM’nin Musul operasyonunun başlamasıyla göç etmesini beklediği 200 bin sivilden sadece 3’te biri evlerini terk etti.

Ancak temiz içme suyu sıkıntısıyla sivillerin Musul’da kalması zorlaşacak.

Musul’un Hadra semtinde AFP haber ajansına konuşan, 45 yaşındaki Um Ahraf “Su yok. Kuyulardan su içiyoruz. Oradan su tuzlu geliyor. İçmeden önce kaynatmak zorundayız” dedi.

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, kentte fakir ailelerin sofralarında yeterli yemek bulundurmak konusunda zorluk çektiğini söyledi.
[[Fotoğraf: AA]]

6’ıncı haftasını geride bırakan Musul operasyonu kapsamında ordu komutanları, Musul’un doğusunun yüzde 40’ını IŞİD’in elinden aldıklarını söylüyor.

Bağdat, sivillerin evde kalmasını istemişti

Bağdat yönetimi, operasyonun başında Musul’daki sivillere seslenerek onlara göç etmeme ve evlerinde kalma çağrısını yapmıştı. Zira yönetimin ve BM dâhil yardım kuruluşlarının hazırladığı sığınmacı kamplarının, bir buçuk milyon sivili ağırlama kapasitesi yok.

Musul’un doğusundan haber aktaran Al Jazeera Muhabiri Hüda Abdülhamit, Musul kentinin içindeki yerleşim alanlarına iyice yayılan operasyonun büyük bir şehir savaşına dönüştüğünü söylüyor:

“Kentte çok sayıda sivilin olması askeri operasyonu yavaşlatıyor. Kentten çıkmayı başaran siviller, bu harekâtın daha erken başlaması gerektiği kanaatinde”

“Operasyon ne kadar sürerse aileler o kadar zor durumda olacak”

İnsani yardım çalışanları, kentte tam anlamıyla bir kuşatmanın olduğunu ve askeri operasyon uzadıkça sivillerin daha çok zarar göreceğini söylüyor.

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande, “Ana kaynaklarımız, kentte fakir ailelerin sofralarında yeterli yemek bulundurmak konusunda zorluk çekiyor”  ifadesini kullandı ve operasyonun uzamasından endişeli olduklarını belirtti:

“Bu çok endişe verici. En kötü ihtimalle, Musul’da zaten zor durumda olan ailelerin kendilerini daha da kasvetli şartlarda bulacağını ön görüyoruz. Musul’u kurtarmak ne kadar uzun sürerse aileler o kadar zor durumda kalacak.”

IŞİD’in hedefindeki siviller

Musul operasyonunun başlamasından sonra IŞİD’in sivilleri öldürdüğü iddiaları gündeme gelmeye başlamıştı.

Son olarak, 22 Kasım’de Aden semtinde orduya kaçmaya çalıştığı için IŞİD’in 7 yaşında bir çocuğu ve 25 Kasım’da bilgi sızdırdığı iddiasıyla örgütün 27 sivili öldürdüğü iddia edildi.

Musul operasyonunun başından bu yana 74 bin sivil göç etmek zorunda kaldı. BM bir milyon sığınmacıyı ön gören en kötü senaryoya hazırlıklı olmaya çalışıyor.

Kaynak: AFP, Reuters Al Jazeera

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.