Erdoğan: Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasını eleştirdi. “Tamam o yine bağımsızlığını oynasın ama ben siyasetçi olarak uyarımı yapacağım” diyen Erdoğan, “Milletimden tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün, yok öyle bir şey” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nı yüksek faiz oranları nedeniyle yeniden eleştirerek, “Dediler ki ‘Merkez Bankası bağımsızdır, şudur, budur…’ Tamam o yine bağımsızlığını oynasın ama ben siyasetçiyim, benim ona resmen müdahale etme yetkim var mı? Yok. Ama böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkacağım, eleştirimi yapacağım. Çünkü halkımın karşısında tokadı yiyen benim başındaki bürokrat değil. Öyleyse uyarımı yapacağım, o da çözüm yollarını bulsun. Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün, yok böyle bir şey” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Borsa İstanbul’da, İslam Kalkınma Bankası işbirliği töreninde konuştu.

“Faize dayalı bankacılık sistemi, ciddi bir çıkmazın içindedir” diyen Erdoğan, “2008 küresel finans krizinde bozulan dengeler hala yerine oturmuş değildir. Yakın zamanda da böyle bir ihtimal gözükmemektedir. Şahsen faize daima olumsuz yaklaşmış bir kişi olarak, bu kriz karşısında çok da şaşırmadığımı özellikle ifade etmek isterim. Paradan para kazanmayı değil emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz” dedi.

“Son 14 yılda…”

“Ülkeyi yönetmekle görevlendirildiğim son 14 yılda sadece birkaç konuda arzu ettiğim mesafeyi kat edemedim” diyen Erdoğan, “Eğitim politikaları ve reel faiz. Bu bir özeleştiri. Yıllardır bu nedenle merkez bankasını eleştirmek zorunda kaldım. Halen de eleştiriyorum” diye devam etti.

Erdoğan, “Dediler ki ‘Merkez Bankası bağımsızdır, şudur, budur…’ Tamam o yine bağımsızlığını oynasın ama ben siyasetçiyim, benim ona resmen müdahale etme yetkim var mı? Yok. Ama böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkacağım, eleştirimi yapacağım. Çünkü halkımın karşısında tokadı yiyen benim başındaki bürokrat değil. Öyleyse uyarımı yapacağım, o da çözüm yollarını bulsun. Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün, yok böyle bir şey” diye konuştu.

“İşsizlik yüzde 11”

Erdoğan istihdam ve girişimcilik konusunda şunları söyledi:

“Bakın şu anda istihdam dedik. Eğer büyüme istiyorsak istihdam. Ama şu anda işsizlik yüzde 11’in üzerinde. Bu ülke bu hale düşmeli mi? Eğer bu hale düşmemesini istiyorsak, öyleyse bize lazım olan nedir? Yatırımdır, üretimdir, istihdamdır, bundan sonra rekabettir.

Yatırım olabilmesi için girişimcinin imkanları yakalaması lazım. Ama paradan para kazanmaya alışmış bu bankacılık sistemi kredi noktasında gerekli desteği vermiyor, veriyorsa çok yüksek faizle veriyor, çok yüksek faizle verdiği gibi de girişimci adımını atamıyor, ürkek, korkak böyle bir şey girmek mümkün değil diyor.

Girmişse bakıyorsunuz kısa bir süre sonra ödemeler yapılamayınca hemen geri çağırmalar başlıyor. Böyle kalkınabilir miyiz? Bunlar adil, usulüne uygun bir şekilde yapılırsa, millet inanıyorum ki buradan fırsatı yakalar ve ayağa kalkar ama yapılmazsa haksızlığa da eninde sonunda isyan eder. İşte o zaman milletin temsilcileri olan bizlerin gerekirse acı ilaç mahiyetinde önlemleri alması kaçınılmaz hale gelir.”

“Siyasetten müdahale doğru değil”

Piyasaya siyasetten müdahale etmeyi doğru bulmadığını söyleyen Erdoğan, “Yatırımlarımız engellenmeye çalışılıyor, bir de bankacılık sistemimiz ayağımıza pranga vurursa olmaz” diye devam etti.

“İstanbul’u finans merkezi hâline getirme projemiz tüm dostlarımız için önemli bir fırsattır” diyen Cumhurbaşkanı, “İstanbul Anadolu yakasında finans merkezi inşaatları yükseliyor. Tüm dünyanın borç ve faiz batağında adeta inim inim inlediği bir dönemde biz hem projelerimizi hayata geçirecek imkanları zorlayacak hem de kontrolü elden bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Varlık Fonu

Erdoğan, Türkiye Varlık Fonu’na da değindi:

Küresel düzeydeki mevcut sisteme alternatif olarak gördüğüm, kimilerinin katılım bankacılığı kimilerininse faizsiz finans dediği sistemi güçlendirmek için hep birlikte çalışmalıyız. Yakın zamanda kuruluşunu tamamladığımız Türkiye Varlık Fonu da finans ihtiyacımızı karşılama konusunda bir diğer önemli aracımız haline dönüşecektir. Bu da bizim için önemli bir enstrümandır.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.