Elinde eski iPhone’u olan ne yapacak?

Apple’ın iPhone 7 ve daha eski model cihazların hızını düşürdüğünü kabul etmesinin ardından vatandaşın kafasında soru işaretleri oluştu. Uzmanların bir kısmı tüketici mahkemesi yolunun açık olduğunu söylüyor. Diğer bir kısmı ise yavaşlama garanti kapsamı dışına ise hukuki yolların kapalı olduğunu belirtiyor.

2007 yılından 2016 mali yılının sonuna kadar Apple 212 milyon iPhone sattı. Bu yılın kasım ayında çıkan iPhone 8’den önceki cihazları kullananların önemli bir bölümü telefonlarının eski performansında olmadığını ifade ediyor. Hatta öyle ki Apple da geçen hafta yaptığı bir açıklamada cihazların performansını yeni güncellemeler ile düşürdüğünü resmen kabul etti.

ABD’DE DAVA AÇILDI

Hal böyle olunca Apple’a ABD’de dava açılması uzun sürmedi. Stefan Bogdanovich ve Dakota Speas isimli iki iPhone 7 kullanıcısı Apple’ın güncelleme yaparken cihazın performansının düşeceğinin bilgisini kendilerine vermediğini ifade ederek şirkete tazminat davası açtı. ABD’deki dava nereye gider bilinmez fakat kesin olan bir şey var ki dünyadaki iPhone çılgınlığı Türkiye’de de tam gaz devam ediyor.

Apple, iPhone'ları bilerek yavaşlattığını kabul etti

‘YENİ CİHAZ ALDIRMA TAKTİĞİ’

Yüz binlerce iPhone’un olduğu Türkiye’de Apple müşterilerinin yavaşlatıldığı kabul edilen cihazlarıyla ne yapacağı merak ediliyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Apple cihazlarının yavaşlatılmasıyla birlikte tüketiciye bazı haklar doğuyor. Tüketiciler dava açabilirler” diye konuştu. Apple’ın kullanım özelliklerini yavaşlatarak yeni cihaz aldırmak için bir pazarlama taktiğine giriştiğini savunan Ağaoğlu Apple’ın da bu durumu kabul ettiğini belirterek, “Tüketiciler Apple’ın resmi olarak cihazları yavaşlattığını belgeleyen açıklamasını alıp mahkemeye gidebilirler” ifadesini kullandı.

apple32332

‘GARANTİ SÜRESİ DIŞINDA BİR ŞEY YAPILAMAZ’

Tecrübeli avukat Cenk Söbe ise cihazların iki yıllık garanti kapsamında olduğunu belirterek garanti kapsamından çıkmasının ardından Apple’a karşı tüketicilerin hiçbir yasal hakkı olmadığını belirtti. Söbe, “Apple kimseye al bu güncellemeyi yap diye zorunlu tutmuyor. İsteyen yapmaz. Güncellemenin sonuçları için Apple’ı sorumlu tutmak doğru değil” diye konuştu. Söbe, “Eğer söz konusu yavaşlama cihazın garanti kapsamı içinde olduğu tarihlerde yaşanmışsa o halde tüketicinin cihazı iade etme, parasını geri alma veya tamir edilmesini sağlama gibi hakları doğar” dedi.

Apple, iPhone’ları bilerek yavaşlattığını kabul etti

Apple’ın akıllı telefonu iPhone’un yeni güncellemeler ile yavaşladığı bir çok kullanıcı tarafından iddia ediliyordu. Apple eski model iPhone’ların yavaşlattığını yaptığı bir açıklama ile kabul etti. Şirket, yeni güncellemelerle, pili eskimiş olan cihazları yavaşlattıklarını, bunun gerekçesinin ise telefonun ömrünü uzatmak olduğunu belirtti.

Apple, iPhone’ları bilerek yavaşlattığını kabul etti

BBC Türkçe’nin haberine göre, Birçok kullanıcı tarafından zaman zaman dile getirilen şikayet, son olarak Reddit sitesinde gündeme getirilmiş, bir kullanıcı iPhone 6s telefonunun pilini değiştirdikten sonra telefonunun yeniden hızlandığını iddia etmişti.

Apple tartışma üzerine yaptığı açıklamada bu durumu kabul etti ancak bunun amacının “telefonların daha uzun süre kullanılabilmesini sağlamak” olduğunu savundu.

Açıklamaya göre yavaşlamanın sebebi, eskiyen pillerle telefon performansını dengeleyebilmek için eklenen özellik.

Açıklamada “Lityum iyon piller, soğuk ortamlarda, eskidiklerinde ya da şarjları düşük olduğunda, akım taleplerini karşılamada zorlanırlar. Bu da elektronik bileşenlerin korunması için cihazın ani şekilde kapanmasına neden olabilir. Geçen yıl iPhone 6s, iPhone 6 ve iPhone SE’de sıkça görülen beklenmedik kapanma sorununu çözmek için yeni bir yazılım geliştirdik. Bu özelliği iOS 11.2 ile iPhone 7 için de kullanıma soktuk ve gelecekte diğer ürünlerimiz de kullanıma sunmayı planlıyoruz” dendi.

KULLANICILARA HABER VERİLMEMESİNE TEPKİLER

Ancak Apple’ın bu özellikten kullanıcılarına haber vermemesi de tartışma yarattı.

Yazılımcı ve blogger Nick Heer, “Bu değişikliği sessizce uygulamayı seçmeleri, durumun olduğundan daha kötü görünmesine neden oldu. Bu güven vermiyor. Apple bu zamana kadar beklentileri karşılamakta çok iyiydi. Ama bu olayda bunu batırdılar. Buna gerek yoktu” dedi.

Teknoloji danışmanı Chris Green de Apple’ın bu konuda daha şeffaf olması gerektiğini düşünenlerden:

“İnsanların para ödeyip aldığı performansı onların elinden alıyorsunuz. Eğer telefon zamanla yavaşlıyorsa, bunun nedenini müşterilerinize açıklamalasınız”.

Yavaşlayan telefonlarının pillerinin yenilenmesiyle, performans düşüklüğü ve yavaşlama sorunları da çözülüyor.

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.