Bağdat’ta ‘umut izi’

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir grup gönüllü genç, 2003 ABD işgâlinden sonra güvenlik gerekçesiyle birçok noktaya yerleştirilerek kenti bir açık hava hapishanesine dönüştüren beton bariyerleri, umut ve barış mesajlarıyla renklendiriyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir grup gönüllü genç, 2003 ABD işgâlinden sonra güvenlik gerekçesiyle birçok noktaya yerleştirilerek kenti adeta açık hava hapishanesine dönüştüren beton bariyerlere umut, barış ve yaşama dair mesajlar içeren çizimler yapıyor.

“Umut İzi” adlı grup, aralarında öğrencilerin, memurların, işçilerin ve esnafın olduğu gönüllülerden oluşuyor.

Amaçları, savaşa rağmen Bağdatlılara değişim umudu verebilmek.

Grubun kurucularından Ali Abdurrahman, aslında beton bariyerlerin kentten tamamen kaldırılmasını istediklerini belirtiyor, fakat bu isteklerinin yerine getirilmeyeceğinin de farkında:

“Uzun yıllardır kenti cansız hale getiren ve seçim dönemlerinden kalma propaganda poster ve broşürlerin yer aldığı bariyerleri aşamayacağımızı biliyoruz. Biz de içinde yaşadığımız şiddet sarmalına rağmen bu yolla insanlara umut vermek istiyoruz. Aynı zamanda ülkeyi bu hale getirenlere çizimlerimizle mesaj vermeye çalışıyoruz”

Ekip, hiçbir siyasi parti ya da sivil toplum kuruluşundan maddi destek kabul etmiyor. Grup üyeleri sosyal medya üzerinden örgütleniyor.

Yeşil Bölge bariyerlerle kentten koparıldı

Bağdat’taki beton bariyerler, 2003 ABD işgâlinden sonra güvenlik gerekçesiyle kentin birçok noktasına yerleştirildi. Bariyerler özellikle hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’de yoğunlaşıyor. Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin 4 Ekim 2015’te verdiği talimatla kaldırılan bariyerler, geçen aylarda Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının protesto gösterileri sırasında sayıları artırılarak tekrar örüldü.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.